Arbeidstoeleiding
Circulariteit
Armoedebestrijding
Impact in cijfers
Met behulp van de meetmethode “Social Handprint” heeft De Terugwinning inzichtelijk gemaakt wat onze activiteiten voor een impact heeft op de samenleving. Deze methode bekijkt per Sustainable Development Goal (SDG) wat we bijdragen.
“Met een omzet van 3 ton, maken we een impact van ZES MILJOEN”

- Per jaar voorzien we zo’n 500 kinderen van een fiets. Zij mogen 2x per jaar terugkomen voor onderhoud.
- Via Fermwerk leveren we jaarlijks zo’n 500 fietsen aan vluchtelingen.
- Jaarlijks geven we zo’n 12.000 kledingstukken weg. Er gaan volle pallets naar Polen, Oekraïne en Turkije. Er gaat kleding naar het Pieter Baan Centrum in Almere en naar dak en thuislozen in Den haag. Ongeveer 3000 kledingstukken komen jaarlijks in de Kringloopwinkel terecht.
- Jaarlijks geven we zo’n 1000 stuks aan speelgoed weg. Zo hebben we een samenwerking met de Schoenendoosactie uit Woerden. Speelgoed in de winkel is te verkrijgen met de Groene Hart pas.

- We voorzien onze deelnemers elke dag van een warme lunch. Een bord soep of een bord macaroni gaat er vaak goed in. Dat zijn 188 lunches per jaar met een waarde van € 5.000
- We plaatsen geregeld een grote boodschappenkar rondom de feestdagen waar deelnemers producten uit kunnen halen.

- We bieden deelnemers informele zorg die voorkomt dat ze formele zorg nodig hebben. Onze werkmeesters helpen bij het ontcijferen en vertalen van brieven.
- We bieden jaarlijks 80.000 uur dagbesteding aan voor mensen met een beperking (niet gericht op arbeidsmarkt).
- We bieden jaarlijks ook plaats aan een deelnemer uit de Zelfredzaamheidsroute – ook wel Z-route. Dit zijn inburgeraars die in hun land van herkomst weinig of geen scholing hebben gehad, moeite hebben met het leren van een nieuwe taal en die in beperkte mate zelfredzaam zijn.
- Iedere donderdagochtend bied een bestuurslid onbaatzuchtig mentale zorg middels een luisterend oor. Gericht op voorkomen van eenzaamheid of ter steun van mensen die een naaste hebben verloren of kampen met oorlogstrauma.
- We verzorgen sociaal contact gericht op voorkomen van eenzaamheid door regelmatig een hapje te eten met een deelnemer die veelal altijd alleen eet en door onze koffiemomentjes gedurende de dag.
- We verwijzen jaarlijks tientallen deelnemers door naar professionele hulp

- Bij de Terugwinning leren deelnemers basisvaardigheden. Op tijd komen, je aan afspraken houden, zelfstandig werken, initiatief nemen en netjes en verzorgd werken zijn noodzakelijke vaardigheden voor toegang tot betaald werk.
- Creatieve vaardigheden worden aangeleerd in het naaiatelier, de houtwerkplaats en de zagerij.
- Door een mix van deelnemers afkomstig uit allerlei delen van de wereld wordt er culturele kennis uitgewisseld.
- Als erkend leerbedrijf geven wij praktijkverklaringen af en er kunnen deelcertificaten voor MBO 2 en 3 opleidingen worden behaald (bijv. voor beheer milieustraat, meubelmaker, fietstechnicus, medewerker logistiek etc.)
- Wij bieden MBO BOL stageplaatsen aan via stagemarkt.nl

- 75% van de leidinggevende functies wordt bekleed door een vrouw
- Er worden gratis menstruatieproducten uitgedeeld aan deelnemers
- Er is géén sprake van een loonkloof bij De Terugwinning tussen mannen en vrouwen.

- De Terugwinning biedt werkervaringsplekken met als doel de (re)integratie op de arbeidsmarkt. We ondersteunen mensen met een indicatie binnen de Wajong, WSW of de Banenafspraak (doelgroep UWV met een arbeidsbeperking). Ook mensen die vallen onder de Participatiewet, of een uitkering ontvangen via de WIA, WAO of WW van het UWV, kunnen bij ons terecht voor begeleiding en werkervaring.
- We zijn PSO-gecertificeerd, ofwel erkend op het gebied van sociaal ondernemen omdat we aantoonbaar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk bieden.
- We bieden rustige werkplekken en prikkelarme ruimtes aan
- Werknemers kunnen gebruik maken van aangepaste stoelen, sta-bureaus en rolstoeltoegankelijke werkbladen
- Informatie wordt aangeboden in meerdere talen. Tegelijk stimuleren we het verbeteren van de Nederlandse taalvaardigheid.
- Medewerkers krijgen bij ons vaste contracten voor meer zekerheid.
- We werken per sector met een cao (collectieve arbeidsovereenkomst).

- Kringloopwinkel De Terugwinning vervuld een maatschappelijke functie. Het is een plek voor ontmoeting, samenwerking en ondersteuning in de buurt.
- Jaarlijks doet De Terugwinning mee aan de Klimaatweek van Zero Waste Groene Hart, om duurzaamheid lokaal te stimuleren.
- Onze aanhanger en bus wordt regelmatig geleend aan kleine verenigingen en stichtingen, zodat zij hun maatschappelijke activiteiten kunnen uitvoeren.
- We organiseren in samenwerking met de basisscholen in de gemeente Woerden een inzamelingsactie voor kinderfietsen ten behoeve van kinderen in armoede.

- We zamelen jaarlijks zo’n 500.000 kilo aan reststromen in. Textiel, sluis- en damhout, metalen en mineralen, speelgoed, glas, fietsen en huisraad.
- We maken nieuwe producten van oude materialen, goed voor een waarde van circa 2.500.000 euro per jaar.
- We repareren circa 3.000 consumentenartikelen met het oog op hergebruik en afvalpreventie.
- We informeren jaarlijks circa 50.000 mensen over duurzame consumptie en circulaire keuzes. Via onze website, bezoeken aan onze werkplaatsen en presentaties op scholen en bij bedrijven.

- We leveren een bijdrage aan het herstel en behoud van biodiversiteit door ons aanbod van circulaire biodiversiteitsproducten.
- We leveren door een ecoloog gekeurde bijen- en insectenhotels, voederkasten, vogelhuisjes en vleermuizenkasten. De producten hebben door het sterke hout afkomstig uit voordeuren een langere levensduur en kunnen worden aangekocht als invulling van de SROI verplichting.
- Ook werken we samen met onze Waterwood partner Triomf aan een geluidswand van oude sluisdeuren met een geïntegreerd insectenhotel.

- Onze organisatie werkt met zo’n 60 partners actief samen om doelen te behalen op het gebied van armoedebestrijding, arbeidstoeleiding en circulariteit.
- We nemen deel aan 2 circulaire ketenprojecten waarbij we een circulair businessmodel verkennen voor speelgoed en dam en sluishout.
- We geven jaarlijks rondleidingen aan diverse organisaties en instellingen, waaronder Rijkswaterstaat, gemeenten, burgers die een circulair ambachtcentrum willen starten, afvalverwerkers, middelbare- en hoge scholen en universiteiten en bedrijven die ook aan de slag willen met circulariteit.
- We werken samen met Platform Bouwen Wonen en Interieur aan het circulair beschikbaar maken van hout voor werkstukken.
- In samenwerking met docenten Handvaardigheid wordt er gewerkt aan in bulk te bestellen circulair knutselmateriaal.
- We nemen jaarlijks deel aan zo’n 10 verschillende netwerkbijeenkomsten. Georganiseerd door de provincie, rijkswaterstaat, Betrokken Ondernemers Woerden, Netwerk Circulaire Ambachtscentra, de Natuur en Milieu Federatie Utrecht, Groene Hart Circulair, Utrecht Circulair en diverse consortia waar we als De Terugwinning deelnemer van zijn.